Cestovanie autom s deťmi: ako sa vyhnúť nevoľnosti v aute


Publikované: 3. 4. 2024


Chcete, aby rodinné výlety a dovolenky s vašimi ratolesťami boli plné zábavy a nezabudnuteľných zážitkov?

Bojíte sa však, že nevoľnosť detí v aute vám to prekazí?

Nie ste v tom sami, s podobnými obavami sa stretáva mnoho rodičov. Nevoľnosť a vracanie dieťaťu znepríjemňuje zážitok z cesty a niekedy dokonca vedie k tomu, že vôbec nechce cestovať. Prečítajte si niekoľko tipov, ako môžete svojmu dieťaťu pomôcť.

Kto je vinníkom?

Nevoľnosť v aute u detí spôsobuje stav vznikajúci pri nesúlade informácií, ktoré mozog získava od zmyslov. Tento nepríjemný stav sa prejavuje žalúdkom na vode, točením hlavy, potením alebo vracaním. Vyskytuje sa pri cestovaní autom, autobusom, loďou, lietadlom a niekedy aj na hojdačkách, kolotočoch alebo pri hraní. Príčinou nevoľnosti pri cestovaní je malý párový orgán v našom vnútornom uchu – vestibulárnom aparáte, ktorý informuje mozog o polohe hlavy a celého tela. Ak tento orgán dostáva rozporuplné informácie o našom pohybe, vzniká nevoľnosť.

Prečo deťom býva v aute zle?

Cestovná nevoľnosť u detí v aute vzniká, pretože ich mozog vníma niekoľko rôznych pohybov. Pri jazde autom sa mozog najskôr zameriava na pohyb vpred. Pokiaľ dieťa sleduje krajinu z okienka, mozog začne mylne zaznamenávať pohyb do strán. Nedostatky na vozovke k tomu pridávajú pohyb hore a dole a v zákrutách zase do strán. A cestovná nevoľnosť je na svete. Prejaví sa väčšinou nejakou obrannou reakciou nášho tela – napr. pocitom na vracanie alebo rovno vracaním, bolesťou či točením hlavy.

10 jednoduchých tipov ako minimalizovať nevoľnosť v aute u detí




1. Udržujte auto čisté a upratané

Väčšina detí sa cíti lepšie v prostredí, ktoré je čisté a upratané. Uistite sa, že auto je pred cestou povysávané a vyčistené. Môže to tiež pomôcť odstrániť nepríjemné pachy z auta.

2. Snažte sa minimalizovať pohyb

Pokiaľ je to možné, snažte sa minimalizovať pohyb auta. Zvoľte pokojnejšie cesty a vyhýbajte sa cestám s mnohými zákrutami. Ak idete na dlhšie vzdialenosti, zastavte sa pravidelne na odpočívadlách a nechajte dieťa prechádzať sa alebo si len pretiahnuť nohy.

3. Poskytnite dieťaťu dostatok tekutín

Nevoľnosť môže byť tiež spôsobená dehydratáciou. Uistite sa, že vaše dieťa má dostatok tekutín pred cestou a počas nej. Voda je najlepšou možnosťou, ale môžete tiež zvážiť nápoje s nízkym obsahom cukru alebo ovocné džúsy.

4. Vyhýbajte sa prejedaniu a pitiu pred cestou

Deti by nemali byť pred cestou prejedené. Plný žalúdok môže spôsobiť väčšiu citlivosť na pohyb auta a väčšiu tendenciu cítiť nevoľnosť. Rovnako tak by deti pred cestou nemali jesť ťažké jedlo a počas cesty jesť skôr ľahšie desiaty.

5. Zaistite dieťaťu dostatok vzduchu

Vetranie auta môže pomôcť minimalizovať pocity nevoľnosti. Otvárajte okná alebo používajte klimatizáciu, aby bol v aute príjemný vzduch.

6. Udržujte v aute správnu teplotu

V aute by mala byť udržiavaná primeraná teplota. Príliš vysoká alebo príliš nízka teplota môže spôsobiť nevoľnosť a pocit nepohodlia. S tým súvisí aj vhodné oblečenie dieťaťa. Zvoľte také, ktoré je pohodlné, neprimerane nezahrieva a nikde neškrtí.

7. Prehrávajte deťom obľúbenú hudbu

Hudba môže pomôcť dieťaťu sa upokojiť, čím minimalizuje stres z cestovania. Pripravte si playlist s obľúbenými pesničkami vášho dieťaťa alebo púšťajte hudbu, ktorú má rado celé auto. Prípadne nezabudnite pre spolucestujúcich slúchadlá a vlastný zdroj hudby.

8. Skrátka, deti zabavte

Zábava pomôže deťom, aby sa cítili počas cesty lepšie. Pripravte si napríklad slovnú hru alebo hovorte s deťmi o ich záujmoch. Pri ceste autom by deti nemali čítať a hrať hry na mobile, to by mohlo nevoľnosť ešte zhoršiť. Môžete tiež mať pripravené malé desiaty, ktoré majú rady, ale vyhnite sa sladkostiam nech nemajú v aute príliš veľa energie.

9. Skúste odviesť pozornosť od okienka

Mnoho ľudí si myslí, že je lepšie, keď dieťa sleduje krajinu, ale opak je pravdou. Pozeranie sa z okna totiž môže zhoršiť nevoľnosť tým, že mozog prijíma ďalšie falošné pohybové informácie o pohybe do strán, ktoré nezodpovedajú tým z ostatných zmyslov.

10. Majte po ruke účinného pomocníka

Chcete mať istotu, že sa vaša rodinná dovolenka nezmení na nočnú moru? Nezabudnite pred cestou na Antimetil, prírodný výživový doplnok s unikátnou koncentráciou zázvoru a určite si ho pribaľte aj so sebou. Vďaka štandardizovanému obsahu zázvoru v každej tablete pomôže upokojiť rozbúrený žalúdok. Výhodou Antimetilu je, že nemá utlmujúci účinok a je vhodný už pre deti od troch rokov.

Vyskúšajte naše tipy a nevoľnosť v aute u detí vás už nebude trápiť.

Kúpiť online

Antimetil môžete kúpiť aj v týchto online lekárňach, kliknite prosím na logo vybranej lekárne: