Zázrak z prírody: Spoznajte účinky zázvoru na žalúdok


Publikované: 3. 4. 2024


Počuli ste už o blahodarných účinkoch zázvoru nielen na žalúdok?

Ľudia ho už od staroveku používajú pri varení ako aj na využitie jeho pozitívnych vlastností na organizmus.

Táto prírodná látka má mnohostranné použitie a dokáže vám pomôcť s nevoľnosťou aj rozbúreným žalúdkom.

Zázvor – skvelý pomocník nielen pri žalúdočných problémoch

Zázvor (Ďumbier lekársky) bol objavený v juhovýchodnej Ázii. Táto rastlina sa teší obľube už tisíce rokov predovšetkým pre svoju podzemnú časť stonky, ktorá sa bežne používa ako korenie. Často sa jej hovorí zázvorový koreň alebo jednoducho zázvor. Ako častá prísada v mnohých receptoch sa dá používať čerstvá, sušená, v prášku ako olej alebo šťava. Vďaka svojej typickej sladko-pikantnej chuti môže jedlo buď zjemniť alebo pri vyššej dávke zmeniť na pálivú pochúťku.

Tip: Ak sa potrebujete v zimnom období zahriať, pridajte zázvor do obľúbenej tekvicovej polievky.

Okrem využitia v kuchyni sa zázvor používa v tradičnej bylinnej medicíne. Zdraviu prospešná perspektíva zázvoru je pripisovaná jeho bohatej fytochémii. Zo zázvoru bolo údajne izolovaných viac ako 100 chemických zlúčenín. Zázvor má skvelý potenciál uľaviť pri mnohých ochoreniach, a preto možnú účinnosť zázvoru vedci skúmajú napríklad pri degeneratívnych poruchách (artritída a reumatizmus), tráviacich problémoch (poruchy trávenia, zápcha, nadúvanie, nevoľnosť a vredy), kardiovaskulárnych ochoreniach (ateroskleróza a hypertenzia), cukrovke či rakovine.

Účinky zázvoru na žalúdok vás milo prekvapia

Stále viac a viac ľudí trápia pocity ťažkosti po jedle, žalúdočnej nevoľnosti, nadúvania či nechutenstva.

Svoju daň si tak vyberá nezdravý životný štýl, nadmerné množstvo stresu alebo nevhodný jedálniček.

Žalúdočnú nevoľnosť však môže vyvolať celý rad príčin. Spôsobená môže byť: infekciou (črevná chrípka), otravou z nadmiery alkoholu, nevhodným jedlom, môže byť aj sprievodným príznakom migrény, úpalu či úrazu hlavy.

Nevoľnosť po jedle často vzniká jednoduchým prejedením sa, ale môže byť spôsobená aj pokazeným jedlom alebo neznášanlivosťou niektorých potravín.


Zázvor v tehotenstve aj pri cestovaní

Zázvor je výborným pomocníkom budúcich mamičiek. Veľké množstvo bežne dostupných liekov na liečbu nevoľnosti nemusí byť pre tehotné vhodné. Môžu totiž predstavovať riziko pre nenarodený plod. Nevoľnosť v tehotenstve pritom trápi až 90 % budúcich mamičiek. Vhodnou alternatívou vtedy môžu byť práve prírodné zázvorové tablety Antimetil. Tie je možné vďaka presnému množstvu gingerolov v každej tablete správne dávkovať tak, aby to bolo pre mamičku aj jej očakávané bábätko bezpečné.

1 tableta obsahuje 50 mg štandardizovaného extraktu, čo zodpovedá 500 mg zázvorového prášku. Odporúčané dávkovanie pre tehotné je preto 2 tablety denne (1 ráno, 1 na poludnie).

A zachrániť vás môžu blahodarné účinky zázvoru na žalúdok aj pri cestovaní. Cestovná nevoľnosť sa môže objaviť pri cestovaní v aute, autobuse, lietadle alebo na lodi. Jej prejavy sú všetkým asi dobre známe, skoro každý ich raz zažil. Človeku začne byť zle od žalúdka, motá sa mu hlava a potí sa. Pri dlhšom trvaní dochádza k vracaniu.


Rozlúčte sa s nevoľnosťou od žalúdka

Dajte šancu sile zázvoru, ktorú ľudia poznajú už od staroveku. Upokojí váš žalúdok, či už ho podráždilo nezdravé stravovanie, cestovanie alebo tehotenstvo. Myslite však na to, že nestačí jednoducho pridať do jedla trochu zázvoru. Všetko je o správnej dávke. Ideálne množstvo zázvoru nájdete práve v tabletách Antimetil.

Kúpiť online

Antimetil môžete kúpiť aj v týchto online lekárňach, kliknite prosím na logo vybranej lekárne: