8 tipov ako sa čo najrýchlejšie zbaviť nevoľnosti po alkohole


Publikované: 4. 12. 2023

Prehnali ste to s pitím na firemnom večierku alebo narodeninovej párty? A nenávidená opica vás tentokrát zničila ešte viac ako ste čakali? Zistite, čo pomáha na nevoľnosť a nepríjemné pocity v žalúdku po nadbytku alkoholu, aby ste mohli zase normálne fungovať.

Je pre vás ráno po prepitom večeri skôr nočnou morou? Na nadbytok skonzumovaného alkoholu naše telo reaguje hneď niekoľkými fyzickými príznakmi, z ktorých je jeden horší ako druhý:

  • dehydratácia
  • bolesť hlavy
  • únava
  • prekyslenie žalúdka
  • žalúdočná nevoľnosť

Takzvaná opica nastupuje behom pár hodín od chvíle, kedy prestanete piť a trvá až 24 hodín. Jej dopady už zažil asi každý, kto podľahol chuti alkoholických nápojov či koktailov.

Aká je prvá pomoc pri jednotlivých príznakoch opice?




Dehydratácia

Prebudil vás intenzívny smäd? Keďže má alkohol močopudné účinky, telo bude ráno po párty dehydratované. Najlepším liekom je doplniť stratenú vodu. Ľudia často hovoria, že im v stave „po opici“ pomáha „vyprošťovák“, teda vypiť jedno pivo. My odporúčame dať prednosť minerálke či iónovému nápoju, ktorý zároveň dodá stratené minerály a viac vás nedehydratuje. Vhodné sú aj bylinkové čaje. Aby ste predišli silnej dehydratácii, prekladajte už počas večera konzumáciu alkoholu vodou. K jednému poháru alkoholu si dajte jeden pohár vody.

Bolesť hlavy

Máte pocit, že vám praskne hlava od bolesti? Alkohol sa odbúrava v našej pečeni, ktorá pritom produkuje toxickú látku acetaldehyd. Pri nadmernom pití sa táto látka môže v tele hromadiť a spôsobovať bolesť hlavy či nevoľnosť. Okrem toho alkohol zvyšuje bunkovú osmózu, inak povedané nasáva vodu do buniek, čím sa zväčšujú. Zväčšujú sa aj tie mozgové a výsledkom je väčší tlak v dutine lebečnej. A za bolesť hlavy môže tiež vyššie uvedená dehydratácia. Pokiaľ vám dôjde, že bolesť už nemôžete vydržať, vezmite si bežný liek proti bolesti. S liekmi to ale nepreháňajte, aby ste si ešte viac nepodráždili žalúdok.

Únava

Spracovanie alkoholu dá telu poriadne zabrať, pretože si žiada skutočne veľké množstvo energie. Nemôžeme teda byť prekvapení, že nám energia ráno chýba. Ak sa ešte pridá dehydratácia, môže byť ťažké len vstať z postele. A čo vám pomôže? Dajte telu dostatok času na regeneráciu, doprajte si odpočinok. Napite sa a najedzte sa, aby ste doplnili stratené živiny. Energiu vám dodajú aj cukry, nebojte sa dať si niečo sladkého. Po dôkladnom odpočinku bežte na prechádzku, pohyb na čerstvom vzduchu vám na nevoľnosť po alkohole pomôže. Niektorí odvážnejší jedinci si dávajú studenú sprchu, ktorá organizmus prebudí a naštartuje.

Nevoľnosť žalúdka

Alkohol spôsobuje prekyslenie žalúdka a dráždi žalúdočnú sliznicu. Preto sa na opicu odporúča jesť jedlá, ktoré pomôžu prekyslenie žalúdka vyrovnať, ide napríklad o teplý vývar či studené mlieko s medom.

Naopak, vyvarujte sa kyslých jedál a kávu alebo ovocný džús radšej úplne vynechajte. Vyskúšajte bylinkové čaje, ako je mätový alebo zázvorový, ktoré tiež dokážu váš žalúdok upokojiť. Ako prvú pomoc pri podráždenom žalúdku po alkohole môžete vyskúšať výživový doplnok Antimetil s blahodarnou silou zázvoru. Zázvor je osvedčeným pomocníkom na upokojenie rozbúreného žalúdka.

Ako teda na opicu?




1. Prevencia je základ

Jedlo – Pred večierkom alebo v priebehu pitia alkoholu sa dostatočne najedzte, nech sa alkohol nevstrebáva do tela príliš rýchlo. Hydratácia – Na jeden pohárik alkoholu sa odporúča vypiť jeden pohár vody, ideálne nesladenej, vhodné sú aj minerálky. Nemiešajte viac druhov alkoholu.

2. Príprava pred spaním

Pred spaním ešte vypite pohár minerálnej vody, aby vaše telo nebolo dehydratované.

3. Po prebudení

Studená sprcha po prebudení rozprúdi život v unavenom tele a aktivuje bunky na ďalší výkon.

4. Nápoje

Nezabúdajte dostatočne piť vodu, minerálky alebo bylinkové čaje. Niekomu môže pomôcť aj džús (pozor na prekyslenie žalúdka) alebo kola.

5. Jedlo

Jedzte potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné a ešte viac nezaťažia organizmus. Osvedčený je silný vývar alebo cesnačka.

6. Dostatok spánku

Skôr ako si ľahnete zase do postele, dodajte telu živiny a vodu, aby s nimi mohlo pracovať už v spánku a doplniť ich tam, kde sú potrebné.

7. Zázvor

Vyskúšajte pomocníka na rozbúrený žalúdok, napríklad vo forme výživového doplnku Antimetil, pomôže vám upokojiť žalúdok nielen po alkohole, ale aj pri prejedení sa.

8. Na záver jedno otrepané odporúčanie – všetkého s mierou

Nadchádza čas vianočných večierkov, rodinných stretnutí, neskôr potom hodovania a oslavy Nového roka, možno vám tak naše rady pomôžu k ľahšiemu vstávaniu bez opice.

Kúpiť online

Antimetil môžete kúpiť aj v týchto online lekárňach, kliknite prosím na logo vybranej lekárne: