Sila zázvoru dokáže uľaviť pri nevoľnosti v tehotenstve


Publikované: 3. 4. 2024


Zaujíma vás, prečo užívať zázvor v tehotenstve? Jeho blahodarný účinok si dokáže poradiť s nevoľnosťou, ktorá postihuje asi 80 až 90 % budúcich mamičiek. Najčastejšie sa tehotenská nevoľnosť dostavuje ráno po prebudení, ale nastať môže v ktorúkoľvek dennú dobu.

Štatistiky hovoria, že sa nevoľnosť najčastejšie objavuje v 4. až 12. týždni tehotenstva. U niektorých žien však môže pretrvávať až do doby pôrodu. Ženy majú často tiež citlivý čuch, ktorý môže spôsobovať averziu k niektorým potravinám a pachom, ktoré následne vyvolajú onú spomínanú nevoľnosť.

Za nevoľnosťou stojí rýchly vzostup hormónov

Čo vlastne nevoľnosť v tehotenstve spôsobuje? Presná príčina nie je úplne jasná. Doterajšie teórie uvádzajú, že za nevoľnosťou v tehotenstve môže byť viacero faktorov. Hlavnou príčinou je rýchly vzostup hormónov ako je estrogén a ľudský choriový gonadotropín (hCG). Na vine však môže byť aj psychická či genetická predispozícia.

Tipy, ako zmierniť nevoľnosť v tehotenstve

Počas celého dňa môžete robiť drobné veci, ktoré by vám mohli pomôcť predchádzať nevoľnosti alebo ju aspoň zmierniť.

  • Hneď ráno, kým vstanete z postele, zjedzte nejakú sladkú sušienku alebo piškótu.
  • Sušienky majte vždy po ruke, napríklad v nočnom stolíku.
  • Kvalitné raňajky sú základ, aby vám nebolo dopoludnia nevoľno z hladu.
  • Vyhýbajte sa tučným, vyprážaným a príliš koreneným jedlám.
  • Jedzte menšie porcie, ale doprajte si ich častejšie počas dňa.
  • Dbajte na pravidelný pitný režim. Ideálne sú nesýtené nápoje.
  • Často odpočívajte a prechádzajte sa na čerstvom vzduchu.
Ak musíte každý deň cestovať MHD, pokúste sa jazdiť v časoch mimo špičky, aby ste sa vyhli preplneným a vydýchaným dopravným prostriedkom. Skúste ísť časť cesty pešo, prechádzka vám prospeje. Pokiaľ vás zaujímajú ďalšie tipy, čo robiť pri nevoľnosti v tehotenstve, prečítajte si náš článok.

Zázvor je osvedčený prírodný pomocník v tehotenstve



Veľká časť bežne dostupných liekov na liečbu nevoľnosti nemusí byť pre tehotné vhodná, pretože môžu predstavovať riziko pre nenarodený plod. Vhodnú alternatívu potom možno hľadať v prírode. Zázvor je skvelý pomocník proti nevoľnosti nielen v tehotenstve. Jeho účinky sú známe už od staroveku, kedy bol používaný ako korenie aj rastlinný liek pri liečbe gastrointestinálnych ochorení. Hojne využívaný bol po tisíc rokov aj v ajurvédskej medicíne. Vzhľadom k priaznivému bezpečnostnému profilu, je aj dnes zázvor v mnohých krajinách súčasťou oficiálnych pokynov na zvládanie tehotenskej nevoľnosti.


Antimetil je rýchla a účinná pomoc z prírody

Hľadáte zázvor v tabletách v optimálnom množstve a čistote? Vyskúšajte výživový doplnok Antimetil, najpredávanejšiu prírodnú pomoc pri tehotenskej nevoľnosti* na slovenskom trhu. Tablety Antimetil so zázvorom sú regulovaným produktom, obsahujú 500 mg zázvorového prášku, čo je odporúčané množstvo na dosiahnutie optimálneho účinku u tehotných a detí do 12 rokov. Tieto tabletky neutrálnej chuti nespôsobujú ospalosť, útlm ani poruchy koncentrácie a užívať ich môžu aj deti od 3 rokov a tehotné a dojčiace ženy.

Zdroje:
*IQVIA sell-in data value Antinausea, MAT 02/2024
Campbell K, Rowe H, Azzam H, Lane CA. The Management of Nausea and Vomiting of Pregnancy. J Obstet Gynaecol Can. 2016 Dec;38(12):1127-1137. doi: 10.1016/j.jogc.2016.08.009. PMID: 27986189.
Stanisiere J, Mousset PY, Lafay S. How Safe Is Ginger Rhizome for Decreasing Nausea and Vomiting in Women during Early Pregnancy? Foods. 2018 Apr 1;7(4):50. doi: 10.3390/foods7040050. PMID: 29614764; PMCID: PMC5920415.

Kúpiť online

Antimetil môžete kúpiť aj v týchto online lekárňach, kliknite prosím na logo vybranej lekárne: