Trápi vás nevoľnosť po jedle? Poradíme vám, ako na rozbúrený žalúdok po grilovaní alebo ťažkom jedle.


Publikované: 3. 4. 2024


Nevoľnosť po jedle, bolesť brucha, hnačka alebo naopak zápcha, kŕče, vracanie či nafúknuté brucho.

To je zoznam nepríjemných symptómov, ktoré pociťujeme, ak to preženieme s mastným, ťažkým jedlom, napríklad pri grilovaní alebo na párty, keď do seba napcháme piate cez deviate. Poradíme vám ako si s nepríjemnými pocitmi poradiť, v prípade, ak už diétnu chybu urobíme a niet cesty späť.

Nevoľnosť a bolesť žalúdka nepodceňujte, obzvlášť, ak sú dlhodobé

Vždy je potrebné rozlíšiť, či ide o akútny problém spôsobený diétnou chybou alebo nás problémy trápia dlhodobo, po každom jedle, prípadne nezávisle od jedla. V prípade dlhodobých problémov je nutné obrátiť sa na svojho lekára a odhaliť príčinu. Tou môže byť stres, lieky, alkohol, potravinová intolerancia, ale aj závažné alebo menej závažné ochorenie, ako napr. syndróm dráždivého čreva, žalúdočné vredy, zápal žalúdka, Crohnova choroba a ďalšie.

Nevoľnosť po jedle: aké má príčiny a kedy sa s ňou môžeme stretnúť najčastejšie

Nevoľnosť a bolesť žalúdka spôsobená diétnou chybou vzniká najčastejšie prílišným prejedaním sa, nevhodnou kombináciou potravín, konzumáciou príliš mastného, tučného či koreneného jedla, prípadne pokazeného jedla. Nevoľnosť môže nastať aj pri nepravidelnom stravovaní a častom jedení v noci.

Rozbúrený žalúdok dokáže poriadne potrápiť

Poznáte to. Ste pozvaní na párty či grilovanie, kde je veľa dobrého jedla a vy chcete ochutnať všetko. Ľahko sa potom stane, že odchádzate domov s rozbúreným a boľavým žalúdkom a čaká vás perná noc. Medzi najčastejšie príznaky rozbúreného žalúdka patrí nevoľnosť, grganie, vracanie, hnačka či zápcha, pálenie záhy, plynatosť a kŕče.

Pomoc z prírody vždy po ruke

Keď sa problémy spojené s podráždeným žalúdkom predsa len dostavia, existuje jeden veľký pomocník, a tým je zázvor. Dôležité je však jeho správne dávkovanie, ktoré je pre správny účinok kľúčové. S tým vám pomôže napríklad Antimetil, prírodný výživový doplnok, ktorý má ideálny obsah zázvoru, a tým zaistí pomoc pri upokojení žalúdka. Prečítajte si, ako vám Antimetil pomôže pri rozbúrenom žalúdku. Z ďalších rastlín vám dobre poslúži napríklad mäta alebo harmanček, z ktorých si môžete pripraviť čaj. Samozrejmosťou je potom diéta a dostatok tekutín. Akútna nevoľnosť spôsobená diétnou chybou by mala odznieť v priebehu pár hodín. Ak by sa váš stav nezlepšil ani po dvoch dňoch, navštívte svojho lekára.




Extrakt zázvoru

Antimetil obsahuje štandardizovaný extrakt zázvoru v unikátnej koncentrácii 10 % gingerolov.

1 tableta obsahuje 50 mg štandardizovaného extraktu zázvoru, čo je množstvo, ktoré zodpovedá 500 mg zázvorového prášku.

Antimetil je tak 10x koncentrovanejší ako tradičný zázvorový prášok. Preukázalo sa, že na dosiahnutie optimálnej koncentrácie sa odporúča užívať množstvo zodpovedajúce 1 000 mg zázvorového prášku.


Ako predísť nepríjemnostiam spôsobeným diétnou chybou?

Ak chcete z večierka odísť bez toho, aby ste sa zvíjali v kŕčoch, pokúste sa dodržať pár pravidiel. Keď sa podáva korenené a tučné jedlo, nepreháňajte to s jeho konzumáciou a dajte si pozor aj na niektoré druhy surovej zeleniny, napr. cibuľu alebo chren, ktoré môžu byť ťažko stráviteľné. Vyvarujte sa prejedaniu. Opatrne aj s množstvom alkoholu, ktorý zvyšuje kyslosť žalúdka. Ani väčšie množstvo šumivých nápojov žalúdku nerobí dobre.

Kúpiť online

Antimetil môžete kúpiť aj v týchto online lekárňach, kliknite prosím na logo vybranej lekárne: